Een speurhond kan vaak bevestigen of de vermiste hond ergens is geweest, dit maakt het zoekgebied vaak kleiner. Als er een speurhond van K9 Speurhonden u komt helpen bij een vermissing, dan zijn de volgende punten van belang.

1- Een speurhond heeft wel een geur nodig van een vermiste hond! Pak zo snel mogelijk één, maar het liefst meerdere geurbronnen in een schone plastic zak(ken), het liefst zonder er zelf aan te komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je hand in een plastic zak te doen, de geurbron op te pakken met die hand, en dan de zak over je hand te trekken. Zo raak je de geurbron niet aan en zit het veilig in de plastic zak. Als je de geurbron in een glazen pot wil doen, dan kan je met behulp van bijvoorbeeld de deksel de geurbron in de pot schuiven. Verpak de geurbron zo luchtdicht mogelijk. Dit kan een speeltje, halsband, kleedje of iets dergelijks zijn. Dit kan in een schone glazen, afgesloten pot of een goed afgesloten plastic zak. Zonder een geurbron kan een speurhond niet speuren!!!

2- Als u meerdere geurbronnen apart heeft verpakt, is het mogelijk om een andere speurhond in te zetten als de eerste speurhond moe is, want speuren is heel intensief voor de speurhond en er is een vers geurbron nodig voor de volgende speurhond.

3- Het is nodig om te weten waar de hond vermist is geraakt en wat de oorzaak van de vermissing is.

4- Als iemand de vermiste hond ziet, meld dit zo snel mogelijk aan de begeleider van de speurhond.

5- De speurhond moet ongestoord zijn/haar werk kunnen doen. Houd daarom voldoende afstand van de speurhond en waarschuw ook anderen om op afstand te blijven. De eigenaar van de vermiste hond of iemand die vertrouwd is met de vermiste hond loopt mee met de speurhond en begeleider zonder ze te storen tijdens het speurwerk.

6- Neem geen honden mee waar de vermiste hond van kan schrikken, honden die ook kunnen weglopen of de speurhond storen.

7- De begeleider van de speurhond is verantwoordelijk voor zijn/haar hond, daarom geeft de begeleider aan wat wel of niet kan voor zijn/haar hond. Als het bijvoorbeeld te warm wordt, het onveilig is voor de speurhond of de speurhond is moe, dan staakt de begeleider de zoekactie. De begeleider geeft dan aan waar hij/zij is gestopt.

8- Met een geurbron van de vermiste hond, zoekt de speurhond naar een levende hond. Als de vermiste hond helaas is overleden tijdens de vermissing, kan de speurhond alleen het spoor volgen waar de vermiste hond nog in leven was.

9- Hou het aan de telefoon zo kort en zakelijk mogelijk, zodat je geen belangrijk telefoontje misloopt.

10- Leg nooit voer met een slaapmiddel neer. Je weet niet wie er van eet en waar het dier in slaap valt, half gedrogeerde honden kijken niet uit met oversteken.

11- Leg een jas, shirt, eigen mand of iets dergelijks met de geur van de eigenaar of van huis neer op de plek van de vermissing.

12- We vragen 25 cent per gereden kilometer.

13- Als u ons wilt steunen, dan kan dit door middel van sponsoring of een gift, neem daarvoor contact op met Frency Heidekamp, Alida Stuut of Noëlle Hülsebus.